Kaçak Yazarlar
- 12 Eylül 2024
“Eski bir kamyonet tıngır mıngır geliyor.
Çıngırak sesi gelişini ta uzaktan haber veriyor.
ÇIN! ÇIN! Mutluluk satıcısı Bay Güvercin görüyor.
Bayan İbibik, Bay Sülün, Bayan Çalıkuşu ve diğerleri…
Tüm kuşlar heyecanla sıraya giriyor.
Hepsinin tek bir arzusu var, o da hayalini kurdukları mutluluğa bir an önce kavuşabilmek.
İyi ama mutluluk satın alınabilir mi gerçekten?..
Mutluluğu küçük bir kavanoza sığdırmak mümkün müdür?”
İşte bu soruyla başlıyor Bir Kavanoz Mutluluk’un hikâyesi. Yazar, hepimiz için mutluluğun anlamını sorgulatırken bir yandan da mutluluğun ulaşılabilir, elde tutulabilir, satın alınabilir bir şey olup olmadığını düşünmemizi istiyor.
Her şeyin paketlenip, süslenerek önümüze sunulduğu, gülümseme ve memnuniyet garantili ürünlerin, ışıltılı reklamların, kasadan geçirdiğimiz an heyecanımızın azaldığı ve hevesimizi kaybetmemek için hemen yeni bir şeyi almayı hedeflediğimiz alışveriş kültürüne dair de söyleyecek sözleri olan bir kitap. Tükettikçe bize anlık tatmin veren bu ürünlere gerçekten ihtiyacımız var mı? Yoksa tüketim alışkanlıklarımızın hızı, maddiyata dayalı hazır mutluluk reçeteleri, kavanozları bizi gerçekten mutlu yapıyor mu? Kapağı açınca bize vadedilene ulaşabiliyor muyuz, yoksa hayal kırıklığına uğrayıp, bir de bununla mücadele etmek için birkaç kavanoz daha mı sipariş veriyoruz?
Hikâyemiz kuşların yaşadığı zamansız bir evrende geçiyor. Kuşların insan gibi giyindiği, ağaçların tepelerinde insanların evlerine benzer evlerde yaşadıkları bu masalsı dünya, her ne kadar günümüzden uzak, şiirsel görünse de, günümüz insanına ve satın alma kültürüne âdeta bir ayna tutuyor. Yazar, kuşların renkli dünyasından insanların maddi ve manevi dünyasına uzanan bir görsel şölen sunuyor okuyucusuna. Öyle ki kuşlar insanlar gibi yerde yürüyor, onlar gibi giyiniyor, onların eşyalarını kullanıyorlar. Göklerde özgürce uçmaktan vazgeçip yerleşik bir yaşam sürüyorlar. Başları kuş ama gövdeleri insana dönüşmüş bir hâlde, âdeta insansılaşıyorlar.
Mutluluk kavramını bir arzu ve ihtiyaç nesnesine dönüştürüp, küçük, büyük ve aile boyu kavanozlarda satışa sunan Bay Güvercin, böylece herkese, her keseye ve her hayale uygun bir satış gerçekleştirmiş oluyor. Ormanın sakinleriyle kurduğu alışveriş ilişkisini konu edinen bu resimli öykü; farklı türlerdeki kuşlara ev sahipliği yapıyor. Böylece farklı kuş türlerini tanımamıza da bir anlam da aracı oluyor. Tüm bunların yanında metnin satır aralarında basit hesaplama ve matematiksel tanımlara da yer vermeyi ihmal etmiyor.
Resimli çocuk kitaplarının sadece çocukları değil her yaştan okuyucuyu kapsayan, evrensel bir dili ve yapısı vardır. Bu kitap, bu yapıyı öyle güzel ortaya koymuş ki. Uçanbalık Yayınları’ndan çıkan Bir Dostluk Masalı ve Yediuyur Nerede Uyur? isimli çalışmalarından tanıdığımız Marco Somà’nın her bir detayı bir tablo gibi olağanüstü çizimleri, her türlü farklı okumaya, incelemeye ve hikâye üzerinde konuşmaya imkân sağlıyor. Hilâl Aydın’ın dilimize kazandırdığı kitap zengin anlatımıyla dil gelişimine ve kullanımına da katkı sunuyor.
Bir Kavanoz Mutluluk, mutluluk arayışına eleştirel bir bakış sunuyor. Kitabın belki de en güzel önermesi, “gerçekten bakmayı ve ihtiyaçlarını belirlemeyi bilirsen mutluluk için bu kadar harcama yapmana gerek kalmaz” düşüncesi üzerine kurulu. Mutluluk peşinde koşmazsan, elindeki ile mutlu olmayı seçmiş ve tercih etmiş olursun. Sana sunulan mutluluk kavanozlarına ihtiyaç duymaz, kendi mutluluğunu kendin oluşturabilirsin.
Kim bilir belki de mutluluk o kadar da uzaklarda değildir?
Kitap Adı: Bir Kavanoz Mutluluk
Türkçeleştiren: Hilâl Aydın
Sayfa Sayısı: 40
Yayınevi:Uçanbalık Yayıncılık
Yazar: Davide Cali
Baskı Sayısı: 1. Basım
Dil: Türkçe
Ebat: 20,5 x 27
Hamur Tipi: 1. Hamur
İlk Baskı Yılı: 2020