“Bir dağ…
Kendi eteklerine doğru baktıkça heybetine hayran olan ama
büyük yalnızlığını göremeyen…”
Elif Yemenici tarafında yazılan ve resimlenen Bodur Dağ kitabı Fibula Yayıncılık tarafından 2024 yılında yayınlandı. Bugüne dek yüze yakın kitabı resimleyen ve yazıp resimlediği kitapları farklı dillere de çevrilen Elif Yemenici’nin; Pina, Eyvah Kalbim Kırıldı, Yıldız Tamircisi Lorin, Eyvah Kim Oldum Ben?, Kar Masalı, kitaplarından sadece birkaçı. Elif Yemenici, hem yazar hem de çizer olarak resimli çocuk kitapları dünyasına ve dilimize sayısız eseriyle katkıda bulunmaya devam ediyor.
“Bir dağ…
Ulu,
Dünyaya bakan bulutların üzerinden…
Bir dağ…
Kupkururu,
Bir çiçeği açmayan, hiç kuş geçmeyen tepesinden…”
Yazarın kendi el yazısını kullanarak kaleme aldığı Bodur Dağ kitabı, masalsı ve büyülü atmosferi ile daha ilk sayfasında okuyucusunu işte bu şiirsel sözlerle karşılıyor. Yalnızlığının farkında olmayan, kendi heybetine hayran bir dağın hikâyesi anlatılan. Bir defne yaprağının kokusuyla hayatı değişmeye başlayan bir dağın hikâyesi. Aldığı bir kokuyla tüm ihtişamına rağmen yalnız olduğunu fark ediyor dağ ve ne olmak istediğini, neye dönüşmek istediğini düşünüyor. Şöyle eteklerinde bir orman olsa canlı nefes alan, yaşayan, kokusu ve sesleri olan…
Ve elbette her kahraman gibi bizim Bodur Dağ da hayalinin peşinden yollara düşüyor. Yürürken ufalana ufalana, azala azala, gittikçe küçülerek.. Okuyucusuna kaybettiği parçalarını sormayı ihmal etmeden, “Hayalinin peşinde heybetini yitiren bir dağ, öylece durup bekleyen bir dağdan daha mı küçüktür?”.
Koca dağ bu, taşlarını döke döke yürürken elbette yorgun düşüyor. Denize vardığında kendini dalgaların kolarına bırakıveriyor. Dalgalar ona âdeta yaşamı taşıyor. Kumları, yosunları, çiçek polenlerini, külleri, gülleri.. Buna rağmen Bodur Dağ kendisini hayalinden uzakta, keder içinde üzgün buluyor. Yorgun, yapayalnız hissederek derin bir uykuya dalıyor. Günler, geceler, mevsimler boyunca uyuyor ve bu süre boyunca fırtınanın taşıdıkları sırtına yerleşiyor ve yeni bir yaşamın başlamasına ortam hazırlıyor.
Bodur Dağ bir sabah burnuna gelen tanıdık bir kokuyla uyanıyor. Çevresine baktığında hayalinin gerçekleştiğini görüyor. Sırtında tam hayalindeki gibi bir orman büyümüştü. Belki eskisi kadar heybetli değildi ama o eskisinden de ihtişamlı hissediyordu kendisini. Ne de olsa artık sırtında bir dünya taşıyordu.
Kitap hayallere ulaşmanın ve değişim için harekete geçmenin önemini vurgularken değişim esnasında yaşanabilecek zorlanmaları, sancıları da anlatıyor bir yandan. Değişim esnasında sabırla beklemenin, zamanın kıymetini bilmenin, işlevselliğin değerini de düşünmemize vesile oluyor. Doğanın kendini yenileme gücünü ve kendi doğal akışını, döngüsünü bizlere bir dağın kalbinden aktarıyor. Başkaları hakkımızda ne düşünürse düşünsün bizim kendimizi nasıl gördüğümüz ve nasıl hissettiğimizin daha önemli olduğunu fısıldıyor. Başkaları varsın “Bodur Dağ” desin, sırtında bir sürü canlıya ev sahipliği yapmak yeterince heybetli değil midir?
Kullanılan renkler ve çizimlerle büyülü atmosferi yaratılmış. Kadim masalların dilini seven herkesin etkilenerek okuyacağı bir kitap olmuş Bodur Dağ.
Kitap Adı: Bodur Dağ
Yazar: Elif Yemenici
Yayınevi: Fibula Yayıncılık
Hamur Tipi: 1. Hamur
Sayfa Sayısı: 32
Ebat: 20 x 24
İlk Baskı Yılı: 2024
Baskı Sayısı: 1. Basım
Dil: Türkçe