Etik, Estetik ve Edebiyat Kıskacında Barbar Okumalar
Güncel

Etik, Estetik ve Edebiyat Kıskacında Barbar Okumalar

Çağla Göksel Çakır

Kendini otonom bir yapı olarak tanımlayan Barbarları Beklerken Sanat Kolektifi, ilk Ankara buluşmasını, 28 Nisan Pazar günü, Mülkiyeliler Birliği’nde gerçekleştirecek. Barbar Okumalar kapsamında düzenlenen etkinlik, “Nöbetteki Huzursuzluk: Etik, Estetik, Edebiyat” alt başlığıyla kamuoyuna duyuruldu. Programda kolektif üyelerinden Dolunay Aker ve Ömer Burçin Özkişi; kolektifin çalışmalarına katkı sunan Öztekin Düzgün ve Sabahattin Umutlu sunumlarıyla yer alacak. Etkinliğin moderatörlüğü Özcan Öztürk tarafından gerçekleştirilecek.

 

Hatay / Antakya’da doğan Barbarları Beklerken oluşumu, kendini “otonom bir vaziyet alma hali” olarak tanımlayarak 2019 yılında fanzin yayınıyla yola çıktı. 2021 yılındaysa kolektife dönüşerek; zorlu pandemi sürecinde “Biz sokakta mıyız?” adlı performans çalışmasını yürüttü. Dolunay Aker (şiir), Ferit Sürmeli (öykü), Ömer Burçin Özkişi (şiir), Hakan Kaya (öykü), Dilay Kababıyık (fotoğraf) gibi ülkenin farklı kentlerinden sanatçılarının yer aldığı kolektif, kendini bir marka değil avangard birliktelik için çalışan bir platform olarak tanımlıyor.

 

Barbarları Beklerken Sanat Kolektifi‘nin üyelerinden şair ve yazar Dolunay Aker, oluşumu şu sözlerle anlatıyor: “Barbarları Beklerken ansızın bir refleks olarak ortaya çıkmadı. Her adımı, içerik ve yaklaşımları, sanatsal ve politik müdahaleleri hep bir meseleden doğarak kendisini büyütmeye çalıştı. Bunu ne kadar başardı bilemem. Ama zaten bir başarı hedefiyle ortaya çıkmadı. Kazmak ve dikkati farklı bir noktaya çekmek derdindeydik. Hâlâ da öyleyiz. Benim gibi düşünen birçok kişinin olduğunu, bir şeyler yapmak istediğini gözlemlediğimde sadece bir fanzin yayını sınırlarında devam etmenin doğru olmadığını düşündüm ve çevremle diyaloğa geçtim. Fanzin aracılığıyla çağrı alanları oluşturdum. Tek başıma başladım; 2021 yılından itibaren dünyayla, Türkiye ve onun koşulları, siyasal, sanatsal sorunlarıyla ilgilenen kolektif bir yapıya dönüştük. Kendimizi her seferinde katıksız eleştirilere tabi tutarak bugüne geldik. Bu konuda biraz acımasız olduğumuzu söyleyebilirim.”

 

Barbar Okumalar kapsamında yaptıkları çalışmalara değinen Aker, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Barbar Okumalar adı altında okuma etkinlikleri, söyleşiler, güncel siyasi durumlarda aldığımız tavır, sokağın eleştirisini yaparken, en başta kendimizi eleştirerek yönelttiğimiz sorular (Biz Sokakta Mıyız? projesi), sanatla siyasetin bir araya gelmesinden korkan edebiyat çevrelerine inat yaptığımız seri paneller (Edebiyatın Politik Okuması, Tarihte Edebiyatın Rolü, Edebiyat ve Direniş), bizi bir düşüncenin çevresinde birleştirdi. Barbarları Beklerken Sanat Kolektifi, faşizm koşullarında sanatın politikadan uzak durması bir yana tam tersi sıkı sıkıya kenetlenmesi gerektiğini düşündü ve eylemleriyle bu duruma müdahil oldu. Sürecin daha da keskinleşeceğini, bu keskinliğin doğru değerlendirebilirsek, bizim lehimize olacağını düşünüyoruz.”

 

DEPREM PROTESTOLARI VE BARBARLARI BEKLERKEN

 

Öte yandan Türkiye’yi derinden sarsan, Kahramanmaraş merkezli 7.8 ve 7.4 şiddetinde 6 Şubat 2023’te gerçekleşen depremler sonrası Hatay’ın Antakya ve Samandağ ilçelerinde protestolar ve güncel sanata ilişkin etkinlikler devam ediyor. Antakya merkezli Barbarları Beklerken Sanat Kolektifi, bölge halkıyla beraber “Hafızamız hesap soracak!” sloganıyla eylemler düzenledi. İhmaller, barınma sorunları, yoksunluklar, asbest tehlikesi, şehirdeki kültürel hayatı tahrip eden rantla ilgili paneller düzenleyen oluşum; sanatı gündeminde tutarak fotoğraf, resim ve şiirin kriz günlerindeki konumu ve önemini tartıştı.

 

Kolektif, depremin yüzüncü gününde, sandaloz sakızı olarak da bilinen, bir nevi tütsü kıvamında, Hatay’a has “bahur” eşliğinde “Umut ile, Sevda ile, Düş ile geleceğimizi yeniden inşa edeceğiz” pankartlarıyla protestolara devam etti. Barbarları Beklerken, Aralık 2023’te Eskişehir’de düzenlenen “Hatıralarımız Direncimiz Olacak” başlıklı panelde kent hafızası ve güncel sanatın konumunu değerlendirdi.*

 

Kolektif, 2019 yılından itibaren Barbarları Beklerken Edebiyat Fanzini’ni süreli olarak belirli temaları işleyerek yayına hazırladı. Son sayısını “Türkiye, Şiir, Direniş” başlığıyla okurlarına sunan kolektif, ilgili sayısını “Şiir ritmini kaybetmedi. Şairler bekleyişi azaltmak için burada. Büyük ev ablukadayken konuşuyorlar. Aradığınız huzur burada yok!” duyurusuyla çıkardı.

 

Kendini sürekli olarak yenileyen kolektif, yakın zamanda yayınladıkları Barbarları Beklerken Deprem Özel Sayısı’yla matbu yayına dönüş yaptı. Ankara’da 28 Nisan’da yapılacak Barbar Okumalar Buluşması yeni dönemin başlangıcı niteliği taşıyor.

 

*Felaket Kıskacında Örgütlenme, Anlatı ve Sanatın İmkânları Üzerine/İlker Cihan Biner  https://argonotlar.com/felaket-kiskacinda-orgutlenme-anlati-ve-sanatin-imkanlari-uzerine/