Topu topu üç sayı yayınlanan bu derginin dikkat çeken en önemli özelliklerinden biri her defasında yinelemek gereksinimi duyduğumuz, “eleştirmenlik” düşüncesini kurumsallaştırmaya çalışan bir merkez tarafından yayınlanmış olması. Sahibi Sanat Eleştirmenleri Derneği adına Adnan Turani. Sekreteriyse faşist kurşunlara hedef olarak 11 Temmuz 1978 yılında katledilen, bu ülkenin örneğine az rastlanan yetkin sanat tarihçilerinden ve edebiyat eleştirileriyle de iz bırakan Bedrettin Cömert.
Yayın Kurulu, Suut Kemal Yetkin, Adnan Turani, Arif Kaptan ve Bedrettin Cömert’ten oluşuyor. Adresleri; “barajlar kralı” Süleyman Demirel’le özdeşleşen Güniz Sokak, 8/3 Kavaklıdere- Ankara.
İlk sayı Haziran 1974 yılında yayınlanır, basım yeri o tarihlerde birçok kitap ve derginin künyesinde adına sıkça rastladığımız Doğuş Matbaası. İlk sayıdan itibaren her sayının arka kapak ilanı İş Bankası’na ait.
Derginin ilk sayısında Suut Kemal Yetkin’in yanı sıra Semavi İyice, Bedrettin Cömert, Arif Kaptan, Cevad Memduh Altar, Attila Dorsay, Özdemir Nutku, Süleyman Kazmaz, Adnan Binyazar, Emin Özdemir, Salah Birsel, Andre Gide, Tahsin Yücel, Muhtar Körükçe ve Emre Kongar’ın yazıları yer alır.
SED’in ikinci sayısı 1974 yılının Kasım ayında yayınlanır. Bu kez Adnan Turani, Emre Kongar, Bedrettin Cömert, Suut Kemal Yetkin ve Süleyman Kazmaz yanına Alim Şerif Onaran, Armağan Erkanal, Nail Bezel ve Arif Kaptan imzalarının eklendiğini görürüz.
Dergi 1975 yılında tek sayı yayınlanıyor ve böylece yayınına son veriyor. Bu sayının hangi ay yayınlandığını bilemiyoruz.
Benim elimdeki nüshanın orijinal bir özelliği de bu sayıda yazısı yer alan sosyal antropolog Ali Rıza Balaman’ın makalesinin bulunduğu sayfayı “Dost Nevzat’a Dostlukla…” diye imzalamış olması ve yazısının bir yerinde de düzeltme yapmasıdır.
Bu sayının yazarları ve yazıları da oldukça ilginç. Bu isimleri yazılarının başlıkları ile vermek istiyorum ki günümüz okuru 1975 yılında Türkiye’de tartışılan konuları şöyle bir gözünün önüne getirsin:
Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nu konu ettiği makalesiyle Şevket Süreyya Aydemir’in “Geçiş Devrinin Bir Romancısı”, Cahit Kavcar’ın “Yakup Kadri’nin Ardından”, Suut Kemal Yetkin’ın “Lorenzo Bernini”, Arif Kaptan’ın ilk sayıda başladığı ancak ikinci sayıda sürdürmeyip üçüncü sayıya bıraktığı “Elil Yıl Gerilerden” yazısını sürdürüyor. Cevad Mamduh Altar “Guseppe Verdi ve Sanatı”, Günsel Renda “Türk Resminde Manzara Geleneği”, Adnan Binyazar “Eleştiri Üzerine”, Emin Özdemir “Acıların Şiiri”, Bedrettin Cömert “Aristoteles ve Gerçekliğin Yansıtılması Sorunu”, Orhan Göçer “Şehirlerin Geleceği Üzerine”, Ali Rıza Balaman “Sosyal Antropolji ve Sağlık” son olarak da Aydın Dağpınar’ın Leonhard Adam’dan çevirdiği “İlkel Sanat” başlıklı yazılar yer alıyor.
16×24 cm boyutlarında kapaklar iki renk, iç sayfalar ise tek renk ve tipo tekniği ile basılan derginin ilk sayısı 117, ikinci sayısı 88, üçüncü sayısı ise 91 sayfadan oluşuyor.