“Sence mutluluk hangi renktir?
Mutluluğun resmi yapılabilir mi?
Ressamımız bu konuda çok kararsız.
Neyse ki yardımına koşan arkadaşları var.”
Pelin Öney’in yazdığı ve Funda Mengilli’nin resimlediği, Uçan Fil Yayınları tarafından 2024 yılında basılan, okuyucularıyla yeni yeni buluşan tazecik bir kitap Mutluluğun Resmi..
Renklerin mutluluğu anlattığı bu sıcacık hikâye, ressamın tuvalinin başında renklere bakıp düşünmesiyle başlıyor. Ressamımız kararsızdır çünkü mutluluğun resmini yapmak istemektedir ama mutluluğu en iyi hangi rengin yansıtacağına bir türlü karar veremez. Sırayla renkler dile gelir ve kendi rengini kullanması gerektiğini söylerler. Çünkü mutluluğu en iyi kendi rengi ile anlatacağını savunurlar.. Turuncu, pembe, mavi, mor, sarı, yeşil, kahverengi, gri ve siyah… Her biri kendi renginin öneminden ve mutlulukla arasındaki ilişkiden bahseder. Bakalım ressamımız hangisini seçecek?
Yaratıcı drama eğitmeni ve mutluluk çalışmaları araştırmacısı-yürütücüsü olan yazar Pelin Öney, bir ifade aracı olarak renklerden yola çıkarak atölyeler gerçekleştirmektedir. Atölyelerin başlarında, çocukların mutluluğu tek bir renkle ifade ettiğini, diğer renklerle mutluluğun ilişkisini kurmakta isteksiz olduklarını gözlemlemiş. Devam eden çalışmaların sonunda, çocukların duygularla ilgili ifadelerinin geliştiğini ve tüm renklerle ilişki kurabildiklerini fark etmiştir. Ve çocuklardan aldığı ilhamla bu kitabı kaleme almıştır.
Günümüzde çocuklar duygularını tanıma, anlama ve ifade etme konusunda da yoğun uyarana maruz kalıyor ve zaman zaman bu konuda desteğe ihtiyaç duyuyorlar. Sadece çocuklar değil her yaş grubunu farklı farklı etkiliyor duygular konusu. Ebeveynlerin de bu konuda kafası epeyce karışık. Çocuklarının sürekli mutlu ve olumlu duyguları yaşaması için çaba sarf etmek, iyi bir ebeveynliğin altın anahtarıymış gibi bir algıya kapılmalarına neden oluyor. Oysa kitapta mutluluk, her an, her yerde ve ulaşılabilirdir. Hayatın içindeki küçük anlarda ve ayrıntılarda gizlidir. Çocuğun mutluluğu beklemesi, birisi tarafından ona sunulması değil onu bulması, bu duyguyu fark etmesi, anlamlandırması ve harekete geçmesi çok önemlidir.
Modern toplumlarda mutluluk duygusu aşırı idealize edilmiş ve mutlaka elde edilmesi gerekilen bir duygu olarak bize sunuluyor. Sosyal medyada sadece iyi görüntülerle, mutluluk pozları paylaşarak aslında gerçeği yansıtmayan bir algı yaratılmış olunuyor. Bu durum pek çok insanın “ben o kadar mutlu değilim ki” diye hayıflanıp, kendisini eksik, yetersiz ve mutsuz hissetmesine neden oluyor. Sanki her an, her daim mutlu olmak zorundaymışız gibi… Üstelik tüm reklam, satış ve pazarlama piyasası bu duygu üzerinden işliyor. Satın al ve mutlu ol. Ve genellikle bu anlık mutluluklar kasada sona eriyor.
Yazar, aldığı mutluluk eğitimlerinin ortak noktasının; mutluluğun peşinden koşularak elde edilen bir şey olmadığı yönünde birleştiğini söylüyor. Mutluluğun, yaşamın içinde, temas ettikçe her an yaşayabileceğimiz bir duygu olduğundan bahsediyor. Çocuklarla çalışarak edindiği deneyimle onların bunu çok kolay yapabildiklerini gördüğünü söylüyor. Bu kitapla çocukların düş kurma ve eğlenceli vakit geçirmeleri hedeflenirken, bir yandan da ifadelerinin zenginleştirilmesi amaçlanmış. Bu konuda bu kadar eğitim almış ve bilgilerini yüzlerce çocukla deneyimlemiş bir yazarın, her bir satırı ince ince düşünerek kaleme aldığı kitabını, bu açıdan da çok kıymetli buldum.
Kitapta yazarın notu bölümünde, hem çocuklara hem de yetişkinler için “mutluluk” üzerine yazılmış bir bölüm var. Araştırmalar büyüdükçe mutlulukla ilgili bilgilerimizin değiştiğini ve bu duyguya verdiğimiz anlamın farklılaştığı yönünde. Yazar bilimsel olarak kanıtlanmış, mutluluğu destekleyen, geliştiren ve kendimizi daha iyi hissetmemize neden olacak on maddelik bir liste hazırlamış. Listede şükretmekten spora, sağlıklı beslenmekten uykuya, doğa ile temas etmekten hayvanları sevmeye kadar bizi mutlu edecek şeyler yer alıyor. Listeye bakarak çabasız mutluluğun olmadığı, farkındalıkla birlikte harekete geçerek mutlu hissedilebileceği anlamını çıkabiliriz. Bu listeyi kendimiz için kullanabilir, çocuklarla konuşabilir, soyut olan bu duyguyu daha somut ve anlaşılır hâle getirebiliriz.
Yazarın notuyla yazıma son vermek isterim.
“Hepinize mutlu ve anlamlı bir hayat dilerim.”
Kitap Adı: Mutluluğun Resmi
Yazar: Pelin Öney
Çizer: Funda Mengilli
Yayınevi: Epsilon Yayınevi
Hamur Tipi:1. Hamur
Sayfa Sayısı: 28
Ebat: 24 x 21
İlk Baskı Yılı: 2024
Baskı Sayısı: 1. Basım
Dil: Türkçe